Перевірено поколіннями: лайфхак для чищення духовки, яким користувалися ще наші мами

Відмити духовку буває непросто, особливо якщо йдеться про давній шар жиру. Однак є один перевірений часом лайфхак, який допоможе навести чистоту в духовій печі всього за 20 хвилин і без використання агресивних хімікатів, інформує Ukr.Media.

Для того, щоб ефективно очистити духовку від жиру, вам знадобляться лише харчова сода, вода та оцет. Візьміть півсклянки соди і змішайте з невеликою кількістю води до однорідної пасти. Відкрийте духовку і протріть зсередини вологою серветкою з мікрофібри. Потім нанесіть губкою або щіткою содову суміш на забруднені ділянки печі і залиште на двадцять хвилин (при необхідності можна зробити більше содового розчину). Після цього змочіть чисту губку теплою водою і оцтом і змийте соду разом з шаром жиру. Якщо в духовці ще залишилися тверді забруднення, можна використовувати гостре лезо, щоб акуратно їх зчистити. У фіналі протріть духовку сухою серветкою.

Якщо результат не влаштував вас з першого разу, можна повторити весь процес із самого початку. Однак, зазвичай, для очищення середнього ступеня забруднень цілком вистачає і одноразового чищення.

Харчову соду часто рекомендують для прибирання через її лужний рн і м'яку абразивну структуру. Оскільки жир у духовці має кислотний pH, сода нейтралізує забруднення, не залишаючи при цьому подряпин чи інших ушкоджень. До того ж сода — дуже економний і органічний засіб, на відміну від багатьох гелів і порошків, що чистять, виробники яких обіцяють миттєве видалення жиру.

Оцет же, що має кислотний pH, відмінно підходить як завершальний етап. Він допоможе розчинити мінеральні відкладення, що залишилися, і бруд. Для чищення духовки можна використовувати яблучний або білий оцет.

Соду і оцет, до речі, можна задіяти і на інших поверхнях: наприклад, щоб позбутися плям на килимі або мильного нальоту на раковині і ванні.

Джерело